Składniki :

  • 2 duże usmażone placki ziemniaczane
  • 1 duży, cienki usmażony w panierce kotlet schabowy
  • biała kapusta [1/3 małej główki kapusty]
  • 3 łyżki masła
  • kilka dużych pieczarek
  • śmietana 18%
  • koperek
  • ser pleśniowy [bez skórki]
  • gouda – średni kawałek
  • mąka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Kapustę posiekać drobno, dodać przyprawy i smażyć na maśle często mieszając aż zacznie mięknąć.
Podlać wodą i dusić do tego momentu,aż zacznie się robić kremowa.
Pieczarki usmażyć na maśle, zalać śmietaną, zagęścić mąką, podusić chwilę a następnie dodać sery [pleśniowy pokrojony w drobne kawałki a żółty tarty] i koperek.
Dusić cały czas mieszając aż sery się zupełnie rozpuszczą.

Na świeżo usmażonego placka ułożyć gorący kotlet schabowy a na kotlet sos serowy z pieczarkami.
Całość przykryć drugim plackiem ziemniaczanym, na pacek ułożyć kapustę i od razu podawać.
12