Składniki :
- 2 duże usmażone placki ziemniaczane
- 1 duży, cienki usmażony w panierce kotlet schabowy
- biała kapusta [1/3 małej główki kapusty]
- 3 łyżki masła
- kilka dużych pieczarek
- śmietana 18%
- koperek
- ser pleśniowy [bez skórki]
- gouda – średni kawałek
- mąka
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Kapustę posiekać drobno, dodać przyprawy i smażyć na maśle często mieszając aż zacznie mięknąć.
Podlać wodą i dusić do tego momentu,aż zacznie się robić kremowa.
Pieczarki usmażyć na maśle, zalać śmietaną, zagęścić mąką, podusić chwilę a następnie dodać sery [pleśniowy pokrojony w drobne kawałki a żółty tarty] i koperek.
Dusić cały czas mieszając aż sery się zupełnie rozpuszczą.
Na świeżo usmażonego placka ułożyć gorący kotlet schabowy a na kotlet sos serowy z pieczarkami.
Całość przykryć drugim plackiem ziemniaczanym, na pacek ułożyć kapustę i od razu podawać.