Składniki :

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 0,3 kg mielonej piersi z kurczaka lub indyka
  • sól, pieprz, chili w płatkach, pół łyżeczki słodkiej papryki i papryki wędzonej
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko do mięsa
  • tarta bułka [ja wykorzystałam ususzony i zblendowany ciemny chleb jako panierkę]
  • 1 roztrzepane jajko do panierowania
  • kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej

Wykonanie :

Mięso przyprawić, dodać przeciśnięty czosnek i dokładnie wymieszać masę, następnie dodać jajko, kaszę mannę w odpowiedniej ilości uważając by nie dodać za dużo a następnie po dokładnym wymieszaniu całości podzielić masę na pół i oblepić nią jajka tak, by powstały kotlety – jajka po szkocku. Następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju klasycznie z każdej strony na rumiano na średnim ogniu by mięso zdążyło się przesmażyć a panierka nie spaliła. Można również usmażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy.