Składniki :
- 4 kotlety cielęce z kostką żebrową
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki masła
- mały kawałek chudego boczku wędzonego pokrojonego drobno i wysmażonego na chrupko
- 1 cebula pokrojona w piórka
- ziemniaki do podania
- pół pęczka natki pietruszki do sosu
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
- sól, pieprz, do smaku ostrej przyprawy tureckiej, liście laurowe, ziela angielskie
Wykonanie :
Na patelni w pierwszej kolejności mocno podsmażyć z obu stron kotlety po wcześniejszym przyprawieniu i zdjąć na talerzyk. Następnie na pozostałym tłuszczu po smażeniu kotletów wysmażyć boczek i zdjąć łyżką cedzakową do miseczki. Na tłuszczu po wysmażaniu boczku podsmażyć z dodatkiem masła cebulę, gdy się zazłoci dodać czosnek i po chwili całość zalać bulionem. Dodać natkę, liście i ziela i dusić całość 10 minut. Następnie dodać do sosu obsmażone mięso i całość dusić godzinę pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. W razie potrzeby podlewać całość bulionem w razie gdyby zbyt mocno odparowywał. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić i zagęścić sos mąką. Podawać z ziemniakami.