Składniki :

  • 4 kotlety cielęce z kostką żebrową
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki masła
  • mały kawałek chudego boczku wędzonego pokrojonego drobno i wysmażonego na chrupko
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • ziemniaki do podania
  • pół pęczka natki pietruszki do sosu
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • sól, pieprz, do smaku ostrej przyprawy tureckiej, liście laurowe, ziela angielskie

Wykonanie :

Na patelni w pierwszej kolejności mocno podsmażyć z obu stron kotlety po wcześniejszym przyprawieniu i zdjąć na talerzyk. Następnie na pozostałym tłuszczu po smażeniu kotletów wysmażyć boczek i zdjąć łyżką cedzakową do miseczki. Na tłuszczu po wysmażaniu boczku podsmażyć z dodatkiem masła cebulę, gdy się zazłoci dodać czosnek i po chwili całość zalać bulionem. Dodać natkę, liście i ziela i dusić całość 10 minut. Następnie dodać do sosu obsmażone mięso i całość dusić godzinę pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. W razie potrzeby podlewać całość bulionem w razie gdyby zbyt mocno odparowywał. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić i zagęścić sos mąką. Podawać z ziemniakami.