Składniki :
- mały słoiczek pesto pomidorowego
- 10 małych słodkich pomidorków
- słoik suszonych pomidorów + oliwa
- bułka tarta
- około 1 szklanki tartego parmezanu
- 1 pierś z kurczaka zmielona na grubych oczkach lub pokrojona w bardzo drobną kostkę
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 jajko
- kilka łyżek kaszy manny do zagęszczenia masy w przypadku gdyby wyszła za rzadka
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 utarty ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach podsmażyć czosnek z cebulą, dodać pesto, posiekane pomidorki, pokrojone drobno suszone pomidory i przyprawić całość solą, pieprzem, sokiem cytrynowym. Zdjąć z patelni i nieco ostudzić. Dodać mięso, połowę parmezanu, jajko, kaszę mannę [dodawać stopniowo by nie przesadzić], natkę i całość dokładnie wymieszać. Formować klasyczne kotlety i panierować w bułce tartej wymieszanej z resztą parmezanu. Smażyć na oliwie po suszonych pomidorach z dodatkiem oleju. Podawać do sałatek.