Składniki :

  • mały słoiczek pesto pomidorowego
  • 10 małych słodkich pomidorków
  • słoik suszonych pomidorów + oliwa
  • bułka tarta
  • około 1 szklanki tartego parmezanu
  • 1 pierś z kurczaka zmielona na grubych oczkach lub pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek kaszy manny do zagęszczenia masy w przypadku gdyby wyszła za rzadka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach podsmażyć czosnek z cebulą, dodać pesto, posiekane pomidorki, pokrojone drobno suszone pomidory i przyprawić całość solą, pieprzem, sokiem cytrynowym. Zdjąć z patelni i nieco ostudzić. Dodać mięso, połowę parmezanu, jajko, kaszę mannę [dodawać stopniowo by nie przesadzić], natkę i całość dokładnie wymieszać. Formować klasyczne kotlety i panierować w bułce tartej wymieszanej z resztą parmezanu. Smażyć na oliwie po suszonych pomidorach z dodatkiem oleju. Podawać do sałatek.