Składniki :
- 0,7 kg mielonego na grubo mięsa indyczego
- 2 jajka
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- otręby owsiane i pszenne (z przewagą owsianych)
- delikatny ser pleśniowy bez skóry mocno schłodzony i pokrojony w kostkę
- natka pietruszki
- sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, pomidory z czosnkiem i bazylią, curry, przyprawa pomidorowa do kurczaka
Wykonanie :
Mięso wymieszać z jajkami, przyprawami, namoczonymi we winie otrębami, serem pleśniowym (można wmieszać pokrojony ser w całą masę lub faszerować i obklejać mięsem by ser był tylko w środku – metoda wedle uznania), natką pietruszki, a następnie formować i panierować kotlety w otrębach, układać na blasze z papierem do pieczenia, lekko spryskać olejem w sprayu i piec w 180*C 20-30 minut z grzaniem góra-dół.