Składniki :

  • 2 czerwone cebule drobno posiekane i wysmażone na maśle
  • 10 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 5 pomidorków koktajlowych zmiksowanych na gładką pulpę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 5 zielonych oliwek mocno posiekanych
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, szczypta mielonego kardamonu i garam masala

Wykonanie :

Po wstępnym przygotowaniu wszystkich składników – mięso przyprawić, dodać pozostałe składniki, bardzo mocno wyrobić masę, formować klopsy i piec w piekarniku lub klasycznie na tłuszczu ze wstępnym opanierowaniu w bułce lub mące.