Składniki :
- 2 czerwone cebule drobno posiekane i wysmażone na maśle
- 10 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 5 pomidorków koktajlowych zmiksowanych na gładką pulpę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 5 zielonych oliwek mocno posiekanych
- sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, szczypta mielonego kardamonu i garam masala
Wykonanie :
Po wstępnym przygotowaniu wszystkich składników – mięso przyprawić, dodać pozostałe składniki, bardzo mocno wyrobić masę, formować klopsy i piec w piekarniku lub klasycznie na tłuszczu ze wstępnym opanierowaniu w bułce lub mące.