Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 biała cebula
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 duża kula sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
  • mały kawałek boczku

Wykonanie :

Na początek należy namoczyć bułkę a następnie ją odcisnąć i dodać do mięsa.
Mięso przyprawić, dodać jajka i drobno posiekane i usmażone wcześniej cebule [przestudzone].
Boczek pokroić w duże plasterki i wytopić na patelni.
Plasterków powinno być mniej więcej tyle ile będzie kotletów.
Mi z 0,5 kg mięsa mielonego wychodzi około 15 kotletów.
Farsz wyrobić bardzo dokładnie po czym formować małe kule, spłaszczać je jak najmocniej się da [jak placki] i po obtoczeniu w bułce tartej smażyć z obu stron.
Następnie na każdy jeszcze gorący [koniecznie gorący] placek z kotleta położyć gruby plaster mozzarelli i plaster boczku a wierzch przykryć drugim plackiem z kotleta.
W razie potrzeby podgrzać całość by mozzarella się zaczęła topić.
Można także iść na skóry i zamiast pieczenia płaskich placków można piec klasyczne duże okrągłe kotlety a następnie przekrawać na pół i wkładać mozzarellę i boczek do środka.
Każda metoda jest dobra ale z plackami jest bardziej efektownie.