Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • żółty ser
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 duża czerwona cebula
  • łyżka musztardy, sól, pieprz, 2 łyżki sosu worcester, łyżka keczupu [najlepiej pikantnego]
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Do mięsa dodać połowę utartego żółtego sera, utarte jabłko, drobno posiekaną cebulę i podsmażoną z czosnkiem na maśle [ostudzoną], wszystkie przyprawy i dodatki, jajka i posiekaną natkę pietruszki.
Całą masę wyrobić bardzo dokładnie.
Smażyć kotlety obtoczone w bułce tartej  na rumiano z obu stron.
Na koniec przełożyć kotlety do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać resztą utartego sera i zapiec na rumiano.