Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki posiekanych drobno oliwek [pomieszane zielone z czarnymi]
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, garam masala, chili

Wykonanie :

Mięso wymieszać bardzo dokładnie ze wszystkimi przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami i odstawić na bok do przegryzienia się smaków.
Papryki posiekać w bardzo drobną kosteczkę razem z cebulą i pomidorem.
Wymieszać z oliwkami, odcedzonym groszkiem i kukurydzą.
Warzywa połączyć z odstawionym na bok mięsem, formować podłużne rulony, panierować w bułce tartej i smażyć na dość głębokim oleju z obu stron na rumiano.
Podawać z sosami jogurtowymi i sałatkami.