Składniki :
- 4 szklanki ugotowanych, ostudzonych, zmielonych i odciśniętych grzybów leśnych najlepiej podgrzybków
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 jajka
- 1 usmażona na maśle na złoto cebula
- majeranek
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- kasza manna do lekkiego zagęszczenia masy – ilość zależy od rzadkości masy
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka do zagęszczenia masy
- pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
- opcjonalnie by urozmaicić kotlety – 0,3 kg mielonej wołowiny
Wykonanie :
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą dokładnie na kleistą, zwartą masę, następnie uformować duże kotlety, opanierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać do warzyw gotowanych i smażonych.