• 4 szklanki ugotowanych, ostudzonych, zmielonych i odciśniętych grzybów leśnych najlepiej podgrzybków
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 jajka
  • 1 usmażona na maśle na złoto cebula
  • majeranek
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • kasza manna do lekkiego zagęszczenia masy – ilość zależy od rzadkości masy
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka do zagęszczenia masy
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • opcjonalnie by urozmaicić kotlety – 0,3 kg mielonej wołowiny

Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą dokładnie na kleistą, zwartą masę, następnie uformować duże kotlety, opanierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać do warzyw gotowanych i smażonych.