- – kotlety sojowe
- – ziemniaki, najlepiej młode
- – 2 cebule do sosu i 2 do sałatki ogórkowej
- – ogórki kiszone lub małosolne
- – oliwa
- – masło
- – sól, pieprz kolorowy, papryka słodka i ostra, odrobinę pieprzu cayenne, przyprawy curry, do kurczaka, gulaszu i wegety, kostka wołowa knorr
- – mąka do zagęszczenia sosu
- – jajko do panierki i bułka tarta
- – rosół jako baza pod sos (ja wykorzystałam prawdziwy ale z kostki też jest dobry)
Wykonanie :
Kotlety ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu + mała zmiana polegająca na ugotowaniu ich w rosole z dodatkiem kostki wołowej. Po ugotowaniu nieco przestudzić i panierować w jajku (wcześniej dobrze przyprawionym wszystkimi wymienionymi przyprawami) i bułce tartej i smażyć na maśle na rumiano. Z rosołu po gotowaniu kotletów zrobić sos dodając pokrojoną w kostkę i usmażoną na maśle cebulę. Na koniec go zagęścić mąką. Z ogórków i cebuli zrobić sałatkę, przyprawić ją oliwą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.