Składniki :

  • opakowanie kotletów sojowych namoczonych i ugotowanych w rosole drobiowym
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla, słodka, ostra i wędzona papryka, czosnek granulowany
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • 2 jajka do panierowania kotletów

Tzatziki :

  • 2 opakowania tłustego serka twarogowego
  • 1 mała śmietanka
  • 1 mały jogurt
  • 1 mały ogórek utarty na tarce na dużych oczkach
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sałatka :

  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej [w sezonie świeża]
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • opakowanie rukoli lub innej ulubionej zieleniny np szpinaku albo mix sałat

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować tzatziki by zdążyły się nieco przegryźć. W misce wymieszać serek ze śmietaną i jogurtem, czosnkiem, ziołami, przyprawami, ogórkiem i odstawić na bok. Następnie przygotować sałatkę rozkładając ugotowaną fasolkę na sałatach, dodać pokrojone pomidorki i całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Przygotować sos z przypraw, oliwy, octu i czosnku i po dokładnym wymieszaniu polać sałatkę. Następnie ugotowane, odciśnięte i przestudzone kotlety przyprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą grillową i czosnkiem a następnie panierować klasycznie w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać gorące z sałatką i tzatzikami.