Składniki :
- opakowanie kotletów sojowych namoczonych i ugotowanych w rosole drobiowym
- sól, pieprz, przyprawa do grilla, słodka, ostra i wędzona papryka, czosnek granulowany
- bułka tarta do panierowania kotletów
- 2 jajka do panierowania kotletów
Tzatziki :
- 2 opakowania tłustego serka twarogowego
- 1 mała śmietanka
- 1 mały jogurt
- 1 mały ogórek utarty na tarce na dużych oczkach
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- tymianek
Sałatka :
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej [w sezonie świeża]
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- opakowanie rukoli lub innej ulubionej zieleniny np szpinaku albo mix sałat
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować tzatziki by zdążyły się nieco przegryźć. W misce wymieszać serek ze śmietaną i jogurtem, czosnkiem, ziołami, przyprawami, ogórkiem i odstawić na bok. Następnie przygotować sałatkę rozkładając ugotowaną fasolkę na sałatach, dodać pokrojone pomidorki i całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Przygotować sos z przypraw, oliwy, octu i czosnku i po dokładnym wymieszaniu polać sałatkę. Następnie ugotowane, odciśnięte i przestudzone kotlety przyprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą grillową i czosnkiem a następnie panierować klasycznie w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać gorące z sałatką i tzatzikami.