Składniki :
- 1 czerstwa biała bułka
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- masło
- olej
- filiżanka śmietany 12%
- mąka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, cukier, świeże lub proszkowane chili
Wykonanie :
Do mięsa dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, sól, pieprz, połowę posiekanej natki pietruszki, posiekaną drobno i wcześniej usmażoną na maśle cebulę i 1/3 łyżeczki curry.
Formować średniej wielkości kotlety i na rozgrzanym tłuszczu mocno obsmażyć z obu stron.
W rondelku zagotować bulion warzywny, połowę odlać i wymieszać ze śmietaną [zahartować ja], do rondelka dodać curry, dokładnie rozmieszać, zagotować, dodać kotlety, wlać zahartowaną śmietanę z bulionem, zmniejszyć gaz na minimum, dodać resztę pietruszki, cukier, sól, pieprz, chili i mąkę by zagęścić sos.
Całość dusić na małym ogniu uważając by nie zważyć śmietany.
Podawać z ryżem.