Składniki :

  • 1 czerstwa biała bułka
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • masło
  • olej
  • filiżanka śmietany 12%
  • mąka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, cukier, świeże lub proszkowane chili

Wykonanie :

Do mięsa dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, sól, pieprz, połowę posiekanej natki pietruszki, posiekaną drobno i wcześniej usmażoną na maśle cebulę i 1/3 łyżeczki curry.
Formować średniej wielkości kotlety i na rozgrzanym tłuszczu mocno obsmażyć z obu stron.
W rondelku zagotować bulion warzywny, połowę odlać i wymieszać ze śmietaną [zahartować ja], do rondelka dodać curry, dokładnie rozmieszać, zagotować, dodać kotlety, wlać zahartowaną śmietanę z bulionem, zmniejszyć gaz na minimum, dodać resztę pietruszki, cukier, sól, pieprz, chili i mąkę by zagęścić sos.
Całość dusić na małym ogniu uważając by nie zważyć śmietany.
Podawać z ryżem.