Składniki :
- 4 kotlety wieprzowe z kością ze schabu, rozbite klasycznie, przyprawione solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i do pomidorów i usmażone w klasycznej panierce z bułki tartej najlepiej na smalcu
- 0,3 kg małych pieczarek posiekanych na połówki i usmażonych na maśle z solą i 1 posiekaną cebulką
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- mąka
- sól, pieprz
- pół szklanki tartego parmezanu
Wykonanie :
Po przygotowaniu kotletów i pieczarek z cebulą należy zrobić sos. W głębokiej patelni zagrzać wino, dodać przygotowane pieczarki z cebulą, masło, tarty parmezan, sól, pieprz, czosnek, zagotować całość aż ser się rozpuści i pogotować sos 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką a następnie tak przygotowanym sosem polać przygotowane kotlety przed samym podaniem. Podawać z ziemniakami.