Składniki :

  • 4 kotlety wieprzowe z kością ze schabu, rozbite klasycznie, przyprawione solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i do pomidorów i usmażone w klasycznej panierce z bułki tartej najlepiej na smalcu
  • 0,3 kg małych pieczarek posiekanych na połówki i usmażonych na maśle z solą i 1 posiekaną cebulką
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • mąka
  • sól, pieprz
  • pół szklanki tartego parmezanu

Wykonanie :

Po przygotowaniu kotletów i pieczarek z cebulą należy zrobić sos. W głębokiej patelni zagrzać wino, dodać przygotowane pieczarki z cebulą, masło, tarty parmezan, sól, pieprz, czosnek, zagotować całość aż ser się rozpuści i pogotować sos 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką a następnie tak przygotowanym sosem polać przygotowane kotlety przed samym podaniem. Podawać z ziemniakami.