Składniki :

  • 4 steki z karkówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 szklanki rosołu
  • 3 łyżki sosu wooster
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • mąka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą pieprzem, sosem wooster i odstawić do marynowania na 2h. Po tym czasie rozgrzać oliwę i masło i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażyć na złoto często mieszając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać drobno pokrojone jabłka, przyprawy i smażyć razem aż się rozpadną. Następnie dodać rosół i wino i dusić sos na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i włożyć obsmażone wcześniej mięso. Dusić mięso w sosie pod przykryciem aż karkówka będzie całkowicie miękka. Na koniec dodać natkę pietruszki i lekko zagęścić sos mąką. Podawać do pieczonych ziemniaków.