Składniki :
- 4 steki z karkówki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 4 szklanki rosołu
- 3 łyżki sosu wooster
- sól, pieprz
- 2 jabłka
- mąka
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą pieprzem, sosem wooster i odstawić do marynowania na 2h. Po tym czasie rozgrzać oliwę i masło i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażyć na złoto często mieszając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać drobno pokrojone jabłka, przyprawy i smażyć razem aż się rozpadną. Następnie dodać rosół i wino i dusić sos na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i włożyć obsmażone wcześniej mięso. Dusić mięso w sosie pod przykryciem aż karkówka będzie całkowicie miękka. Na koniec dodać natkę pietruszki i lekko zagęścić sos mąką. Podawać do pieczonych ziemniaków.