Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • tarta bułka
  • 1 łyżka pasty z sardeli [zmiksowane sardele]
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 2 jajka
  • ryż jaśminowy do podania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 ogórki konserwowe drobno posiekane
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • pól szklanki drobiowego rosołu
  • sól, pieprz
  • koperek do sosu
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso wymieszać z cebulą, kaparami, pastą z sardeli, przecierem pomidorowym, wódką, jajkami, solą i pieprzem i po wymieszaniu formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Na patelni po smażeniu mięsa wlać śmietankę, dodać rosół, przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek, posiekane ogórki i gotować na średnim ogniu 10 minut. Sos zagęścić, zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać usmażone kotlety. Dusić całość 5 minut i podawać z ryżem.