Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- tarta bułka
- 1 łyżka pasty z sardeli [zmiksowane sardele]
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka czystej wódki
- 2 jajka
- ryż jaśminowy do podania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 ogórki konserwowe drobno posiekane
- 1 szklanka śmietanki 30%
- pól szklanki drobiowego rosołu
- sól, pieprz
- koperek do sosu
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso wymieszać z cebulą, kaparami, pastą z sardeli, przecierem pomidorowym, wódką, jajkami, solą i pieprzem i po wymieszaniu formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Na patelni po smażeniu mięsa wlać śmietankę, dodać rosół, przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek, posiekane ogórki i gotować na średnim ogniu 10 minut. Sos zagęścić, zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać usmażone kotlety. Dusić całość 5 minut i podawać z ryżem.