Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle z dodatkiem przeciśniętego jednego ząbka czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka czerwonego pesto
  • pół szklanki pokrojonej w drobną kostkę gołdy

Wykonanie :

Mięso wymieszać dokładnie z wcześniej usmażoną i przestudzoną cebulą z czosnkiem, z ugotowanym i ostudzonym ryżem, z jajkami, posiekaną pietruszką, przyprawami, pesto i pokrojonym serem. Całość dokładnie wymieszać, uformować kotlety, panierować w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami.