Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle z dodatkiem przeciśniętego jednego ząbka czosnku
- 1 szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- 1 czubata łyżka czerwonego pesto
- pół szklanki pokrojonej w drobną kostkę gołdy
Wykonanie :
Mięso wymieszać dokładnie z wcześniej usmażoną i przestudzoną cebulą z czosnkiem, z ugotowanym i ostudzonym ryżem, z jajkami, posiekaną pietruszką, przyprawami, pesto i pokrojonym serem. Całość dokładnie wymieszać, uformować kotlety, panierować w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami.