Składniki :

  • 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 duże bataty ugotowane razem z ziemniakami w mundurkach
  • 2 filety z dorsza
  • sól, pieprz, tabasco
  • 2 jajka
  • cytryna
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Ziemniaki i bataty po ugotowaniu ostudzić, obrać i zagnieść razem na gładkie piure. Filety pokroić w kostkę, dobrze przyprawić do smaku (dość mocno ponieważ ziemniaki i bataty po gotowaniu w skórkach nie są doprawione) i wymieszać z zagniecionym piure. Dodać jajka, wymieszać, dodać posiekaną natkę i kolejny raz wymieszać. Formować kotlety, panierować dowolnie (można w płatkach kukurydzianych dla większej chrupkości lub klasycznie w bułce tartej) i smażyć na rumiano z obu stron. Kotlety podawać pokropione sokiem z cytryny i z sałatkami.