Składniki :
- mała gałązka świeżego lubczyku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 świeże chili
- około 1kg ugotowanej wołowiny [mięso ma się rozpadać na włókna – ma być mocno ugotowane]
- bułka tarta
- łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka soku cytrynowego
Wykonanie :
Mięso poszarpać na drobne włókna, dodać jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę, posiekane drobno chili, musztardę, sok cytrynowy, czosnek, masło i całość bardzo dokładnie wmieszać w mięso. Formować małe kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety. Podawać z ziemniakami i sałatkami.