Składniki :

  • mała gałązka świeżego lubczyku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 świeże chili
  • około 1kg ugotowanej wołowiny [mięso ma się rozpadać na włókna – ma być mocno ugotowane]
  • bułka tarta
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka soku cytrynowego

Wykonanie :

Mięso poszarpać na drobne włókna, dodać jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę, posiekane drobno chili, musztardę, sok cytrynowy, czosnek, masło i całość bardzo dokładnie wmieszać w mięso. Formować małe kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety. Podawać z ziemniakami i sałatkami.