Składniki :
- 1kg dowolnego kawałka wołowiny [dobrze się sprawdza świeczka]
- pęczek natki pietruszki
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 namoczona w rosole z gotowania bułka
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso ugotować w osolonej wodzie najlepiej w szybkowarze dla oszczędności czasu. Przestudzić i rozdzielić widelcem na bardzo małe kawałki [włókna jak przy szarpanej wieprzowinie]. Zieleninę posiekać drobno razem z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Bułkę odcisnąć z moczenia w rosole. W misce wymieszać dokładnie mięso z cebulą, zieleniną, solą, pieprzem, jajkiem i odciśniętą bułką. Z mięsa formować duże kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety. Podawać z sałatkami lub jako mięso w daniach głównych z ziemniakami.