Składniki :

  • 1kg dowolnego kawałka wołowiny [dobrze się sprawdza świeczka]
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 namoczona w rosole z gotowania bułka
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso ugotować w osolonej wodzie najlepiej w szybkowarze dla oszczędności czasu. Przestudzić i rozdzielić widelcem na bardzo małe kawałki [włókna jak przy szarpanej wieprzowinie]. Zieleninę posiekać drobno razem z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Bułkę odcisnąć z moczenia w rosole. W misce wymieszać dokładnie mięso z cebulą, zieleniną, solą, pieprzem, jajkiem i odciśniętą bułką. Z mięsa formować duże kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety. Podawać z sałatkami lub jako mięso w daniach głównych z ziemniakami.