Składniki :

  • Składniki podstawowe :
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do grillowania
  • Kotlety na sposób hiszpański :
  • 1 mała zielona papryka
  • przyprawa do gulaszu
  • Kotlety na sposób włoski :
  • bazylia suszona
  • pasta czosnkowa
  • łyżka przecieru  pomidorowego
  • Kotlety na sposób niemiecki :
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki kaparów
  • Kotlety na sposób grecki :
  • przyprawa grecka
  • zielone i czarne oliwki

Wykonanie :
Całe mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem i podzielić na 4 części.
Do kotletów po hiszpańsku paprykę bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa i doprawić przyprawą do gulaszu.
Do kotletów po włosku dodać do mięsa bazylię, pastę czosnkową i przecier pomidorowy  i dokładnie wymieszać.
Do kotletów po niemiecku do mięsa dodać musztardę i przesiekane lekko kapary.
Do kotletów po grecku dodać przyprawę grecką i posiekane oliwki.
Ze wszystkich wymieszanych ze składnikami porcji formować kotlety równej wielkości i grillować z obu stron na rumiano często okręcając.
Podawać z sałatkami warzywnymi i z ziemniaków.