Składniki :
- Składniki podstawowe :
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do grillowania
- Kotlety na sposób hiszpański :
- 1 mała zielona papryka
- przyprawa do gulaszu
- Kotlety na sposób włoski :
- bazylia suszona
- pasta czosnkowa
- łyżka przecieru pomidorowego
- Kotlety na sposób niemiecki :
- łyżka musztardy
- 2 łyżki kaparów
- Kotlety na sposób grecki :
- przyprawa grecka
- zielone i czarne oliwki
Wykonanie :
Całe mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem i podzielić na 4 części.
Do kotletów po hiszpańsku paprykę bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa i doprawić przyprawą do gulaszu.
Do kotletów po włosku dodać do mięsa bazylię, pastę czosnkową i przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Do kotletów po niemiecku do mięsa dodać musztardę i przesiekane lekko kapary.
Do kotletów po grecku dodać przyprawę grecką i posiekane oliwki.
Ze wszystkich wymieszanych ze składnikami porcji formować kotlety równej wielkości i grillować z obu stron na rumiano często okręcając.
Podawać z sałatkami warzywnymi i z ziemniaków.