Składniki :
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 duża bułka
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- łyżka masła
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 jajka
- olej do smażenia
- po szczypcie tymianku i estragonu
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- szklanka przesianej bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie :
Do mięsa dodać namoczoną przez pół godziny bułkę w winie, sok z cytryny, musztardę, usmażoną na maśle cebulę, czosnek, jajka, zioła i przyprawy a następnie wyrobić na kleistą masę. Bułkę wymieszać z parmezanem i w tak przygotowanej panierce obtaczać małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami lub do sałatek.