Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża bułka
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • po szczypcie tymianku i estragonu
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • szklanka przesianej bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie :

Do mięsa dodać namoczoną przez pół godziny bułkę w winie, sok z cytryny, musztardę, usmażoną na maśle cebulę, czosnek, jajka, zioła i przyprawy a następnie wyrobić na kleistą masę. Bułkę wymieszać z parmezanem i w tak przygotowanej panierce obtaczać małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami lub do sałatek.