Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej na plasterki i lekko rozbitej przez pergamin tłuczkiem a następnie przyprawionej solą
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu wooster
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki ostrego sosu chili
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso po przygotowaniu i przyprawieniu obsmażyć na złoto na oliwie z masłem i zdjąć z patelni. Następnie na tłuszczu po smażeniu przygotować sos łącząc przeciśnięty czosnek, syrop klonowy, koncentrat, sos wooster i chili oraz sok cytrynowy i sól z pieprzem. Składniki podgrzewać aż połączą się w sos i po 10 minutach podgrzewania na wolnym ogniu sprawdzić smak, doprawić i włożyć do sosu usmażonego indyka. Dusić razem kolejne 10 minut obracając mięso co jakiś czas by cały czas było pokryte sosem. Podawać gry mięso będzie miękkie z sałatkami.