Składniki :
- 700 g combra z jelenia
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka
- 1/4 kieliszka madery
- łyżka koniaku
- pół szklanki bulionu wołowego
- 3 łyżki dżemu z czarnego bzu
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie :
Mięso pokroić na cztery porcje, lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, koniakiem i przyprószyć pieprzem, papryką i odstawić na godzinę.
Następnie osolić i smażyć z obu stron na maśle.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym [można je wysmarować masłem] i wkładamy do piekarnika lekko podgrzanego by tylko mięso utrzymać w cieple.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy dżem, przyprawimy do smaku, dodajemy wymieszane z mąką wino i gotujemy całość na małym ogniu cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje polewamy nim medaliony i podajemy z frytkami.