Składniki :

  • 700 g combra z jelenia
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, czerwona ostra papryka
  • 1/4 kieliszka madery
  • łyżka koniaku
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki dżemu z czarnego bzu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie :
Mięso pokroić na cztery porcje, lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, koniakiem i przyprószyć pieprzem, papryką i odstawić na godzinę.
Następnie osolić i smażyć z obu stron na maśle.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym [można je wysmarować masłem] i wkładamy do piekarnika lekko podgrzanego by tylko mięso utrzymać w cieple.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy dżem, przyprawimy do smaku, dodajemy wymieszane z mąką wino  i gotujemy całość na małym ogniu cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje polewamy nim medaliony i podajemy z frytkami.