Składniki :

  • 1 mały kalafior utarty na tarce lub zmiksowany na grubsze kawałki w malakserze
  • 1 cebula
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, szczypta cukru dla równowagi smakowej
  • 2 jajka
  • kasza manna [ilość zależy od zwięzłości całej masy po wymieszaniu]
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • 0,2 kg mielonej wołowiny
  • 0,2 mielonej piersi z indyka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Na maśle z łyżeczką oleju wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek i kalafiora i smażyć razem aż kalafior zacznie się lekko rumienić. Masę odstawić na bok do przestygnięcia. Następnie dodać mięsa, sok cytrynowy, jajka, przyprawy, zieleninę, całość wymieszać i po sprawdzeniu konsystencji ewentualnie lekko zagęścić masę kaszą manną tak, by masa była zwarta ale nie twarda. Formować klasyczne kotlety i panierować w bułce wymieszanej z parmezanem a następnie klasycznie smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety.