Składniki :
- 1 mały kalafior utarty na tarce lub zmiksowany na grubsze kawałki w malakserze
- 1 cebula
- łyżeczka soku cytrynowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, szczypta cukru dla równowagi smakowej
- 2 jajka
- kasza manna [ilość zależy od zwięzłości całej masy po wymieszaniu]
- 3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- olej do smażenia
- 0,2 kg mielonej wołowiny
- 0,2 mielonej piersi z indyka
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Na maśle z łyżeczką oleju wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek i kalafiora i smażyć razem aż kalafior zacznie się lekko rumienić. Masę odstawić na bok do przestygnięcia. Następnie dodać mięsa, sok cytrynowy, jajka, przyprawy, zieleninę, całość wymieszać i po sprawdzeniu konsystencji ewentualnie lekko zagęścić masę kaszą manną tak, by masa była zwarta ale nie twarda. Formować klasyczne kotlety i panierować w bułce wymieszanej z parmezanem a następnie klasycznie smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety.