Składniki :
- 4 duże ziemniaki
- łyżka masła
- olej
- sól, pieprz, płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- 2 grube plastry karkówki
- 2 grube plastry schabu
- jajko
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- bułka tarta
- sałata masłowa
- zielona papryka
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i smażyć na maśle na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zarumienią całość podlać wodą i dusić na małym ogniu po przykryciem aż ziemniaki będą zupełnie miękkie a nadmiar płynu odparuje. Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem i odstawić do przegryzienia się smaków. Mięsa zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, posiekaną kolendrę i formować średniej wielkości kotlety. Panierować klasycznie w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Sałatę porwać a paprykę posiekać w drobną kostkę i zalać sosem jogurtowym.