Składniki :

  • 4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • 2 grube plastry karkówki
  • 2 grube plastry schabu
  • jajko
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • bułka tarta
  • sałata masłowa
  • zielona papryka

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i smażyć na maśle na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zarumienią całość podlać wodą i dusić na małym ogniu po przykryciem aż ziemniaki będą zupełnie miękkie a nadmiar płynu odparuje. Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem i odstawić do przegryzienia się smaków. Mięsa zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, posiekaną kolendrę i formować średniej wielkości kotlety. Panierować klasycznie w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Sałatę porwać a paprykę posiekać w drobną kostkę i zalać sosem jogurtowym.