Składniki :
Na kotlety :
- 2 opakowania wędzonego na zimno filetu z łososia podzielonego na drobne kawałki
- 1 łyżka majonezu z awokado [dojrzałe awokado, oliwa, sól, czosnek, cytryna]
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- pół pęczka posiekanego koperku
- mąka migdałowa lub kokosowa do zagęszczenia masy [ilość wedle uznania i konieczności]
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju z awokado
Pikantna salsa :
- 1 mała papryczka chili drobno posiekana
- 2 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę i skropione cytryną
- sól, pieprz
- 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
- 2 łyżki majonezu z awokado
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 1 czerwona słodka papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę [bez pestek]
Wykonanie :
Składniki na salsę wymieszać ze sobą, doprawić, posmakować i odstawić na bok. Składniki na kotlety wymieszać ze sobą dokładnie, uformować kotlety [powinny być w miarę zwarte by podczas smażenia lub pieczenia nie zaczęły pękać i się rozpadać] a następnie smażyć lub piec w piekarniku na rumiano. Podawać z pikantną salsą i grzankami czosnkowymi.
