• 2 opakowania wędzonego na zimno filetu z łososia podzielonego na drobne kawałki
  • 1 łyżka majonezu z awokado [dojrzałe awokado, oliwa, sól, czosnek, cytryna]
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • mąka migdałowa lub kokosowa do zagęszczenia masy [ilość wedle uznania i konieczności]
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z awokado
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 2 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę i skropione cytryną
  • sól, pieprz
  • 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • 2 łyżki majonezu z awokado
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 1 czerwona słodka papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę [bez pestek]

Składniki na salsę wymieszać ze sobą, doprawić, posmakować i odstawić na bok. Składniki na kotlety wymieszać ze sobą dokładnie, uformować kotlety [powinny być w miarę zwarte by podczas smażenia lub pieczenia nie zaczęły pękać i się rozpadać] a następnie smażyć lub piec w piekarniku na rumiano. Podawać z pikantną salsą i grzankami czosnkowymi.