Składniki :

  • 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 0,5 kg mielonego mięsa (łopatka wieprzowa sprawdzi się najlepiej)
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę i usmażona na złoto na maśle z olejem
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte i dodane do smażącej się cebuli przed samym końcem smażenia by tylko lekko się zeszklił
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, papryka wędzona, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa pomidorowa, adżika pikantna
  • 2 jajka
  • 1 mała namoczona w bulionie czerstwa bułka
  • pół szklanki namoczonych w bulionie suszonych grzybów – odciśniętych i posiekanych drobno

Wykonanie :

Do pęczaku dodać zmielone mięso, jajka, przyprawy, odciśniętą z bulionu bułkę, grzyby, ostudzoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę i całość bardzo dokładnie wyrobić. Formować standardowej wielkości kotlety i albo smażyć klasycznie w panierce albo piec w piekarniku na rumiano. Podawać z ziemniakami lub sałatkami.