Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,2 kg mielonej wołowiny
  • 15 bardzo małych pieczarek (im mniejsza pieczarka tym mniejszy kotlecik – nie chcemy kotletów wielkości cebuli – prawda? :)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku – przeciśnięty
  • 1 mała cebulka – wysmażona na maśle na złoto
  • 2 jajka

Wykonanie :

Mięso przyprawić, dodać wcześniej wysmażoną i ostudzoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka i całość bardzo dokładnie wymieszać. Każdą pieczarkę po umyciu dokładnie wysuszyć oraz przyciąć zbyt mocno wystające ogonki. Grzyby obtaczać ciasno cienką warstwą mięsa i dokładnie zaklejać w zbita kulę. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Można usmażyć w głębokim tłuszczu.