Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do dań włoskich
- 1 mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub rosole a następnie dobrze odciśnięta
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 10 małych pomidorków [scherry lub koktajlowych] zmiksowanych blenderem na gładko i przetartych ze skórek przez sito [nie jest to konieczne by je przecierać]
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze a następnie dodać wszystkie przygotowane składniki oprócz bułki tartej i po dokładnym wymieszaniu całości formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na oleju jak klasyczne kotlety. Podawać z sałatkami jako przystawki na ciepło.