Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do dań włoskich
  • 1 mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub rosole a następnie dobrze odciśnięta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 10 małych pomidorków [scherry lub koktajlowych] zmiksowanych blenderem na gładko i przetartych ze skórek przez sito [nie jest to konieczne by je przecierać]
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze a następnie dodać wszystkie przygotowane składniki oprócz bułki tartej i po dokładnym wymieszaniu całości formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na oleju jak klasyczne kotlety. Podawać z sałatkami jako przystawki na ciepło.