Składniki :
- 2 duże selery korzeniowe ugotowane podczas gotowania klasycznego rosołu drobiowego
- 4 jajka
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz, łyżeczka garam masala, łyżeczka curry, łyżeczka przyprawy tureckiej
- olej do smażenia
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 posiekana drobno cebula i usmażona na maśle
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki tartego cheddara
Wykonanie :
Seler po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok by przestygł. Gdy będzie chłodny zagnieść go tłuczkiem do ziemniaków, dodać przyprawy, jajka, posiekaną natkę, przygotowaną cebulę, czosnek, ser, płatki owsiane, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć jak klasyczne kotlety na rumiano z obu stron na oleju.