Składniki :

  • 2 duże selery korzeniowe ugotowane podczas gotowania klasycznego rosołu drobiowego
  • 4 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, łyżeczka garam masala, łyżeczka curry, łyżeczka przyprawy tureckiej
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 posiekana drobno cebula i usmażona na maśle
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki tartego cheddara

Wykonanie :

Seler po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok by przestygł. Gdy będzie chłodny zagnieść go tłuczkiem do ziemniaków, dodać przyprawy, jajka, posiekaną natkę, przygotowaną cebulę, czosnek, ser, płatki owsiane, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć jak klasyczne kotlety na rumiano z obu stron na oleju.