Składniki :
- kasza pęczak
- soczewica zielona
- bulgur
- bób
- 0,3 kg mielonej szynki wieprzowej
- 0,2 kg mielonej wołowiny
- natka pietruszki
- oliwa
- 6 ząbków czosnku
- opakowanie szpinaku
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie :
Mięso przyprawić, dodać jajko i wcześniej usmażony na maśle z czosnkiem przestudzony szpinak (szpinak warto dobrze odparować by puścił jak najwięcej wilgoci i był gęsty i zwarty co powoduje,że kotlety są bardziej zwarte i nie rozlatują się podczas smażenia). Formować kotlety,obtaczać w bułce i smażyć z obu stron na rumiano.
Pęczak,bulgur i soczewicę ugotować (polecam kupić gotową połączoną mieszankę) w osolonej wodzie a następnie od razu dodać masło i całość wymieszać.
Bób ugotować bez soli a następnie do jeszcze ciepłego dodać 2 łyżki oliwy,sól, pieprz, sok z cytryny i posiekaną natkę a następnie całość wymieszać.