Składniki :

  • kasza pęczak
  • soczewica zielona
  • bulgur
  • bób
  • 0,3 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 0,2 kg mielonej wołowiny
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • 6 ząbków czosnku
  • opakowanie szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie :

Mięso przyprawić, dodać jajko i wcześniej usmażony na maśle z czosnkiem przestudzony szpinak (szpinak warto dobrze odparować by puścił jak najwięcej wilgoci i był gęsty i zwarty co powoduje,że kotlety są bardziej zwarte i nie rozlatują się podczas smażenia). Formować kotlety,obtaczać w bułce i smażyć z obu stron na rumiano.
Pęczak,bulgur i soczewicę ugotować (polecam kupić gotową połączoną mieszankę) w osolonej wodzie a następnie od razu dodać masło i całość wymieszać.
Bób ugotować bez soli a następnie do jeszcze ciepłego dodać 2 łyżki oliwy,sól, pieprz, sok z cytryny i posiekaną natkę a następnie całość wymieszać.