Składniki :

  • 2 ziemniaki
  • 150 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • łyżka curry, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki owsiane
  • sezam
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść na piure.
Ugotowaną soczewicę zmiksować a cebulę drobno pokroić.
Zmiksować w blenderze curry z kolendrą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę.
Dodać do cebuli przyprawy i smażyć 2 minuty.
Odstawić do przestygnięcia a następnie dodać do ziemniaków i wymieszać wszystko z soczewicą, utartym serem i mąkami.
Formować kotlety i obtaczać w płatkach i sezamie.
Smażyć z obu stron na złoto.