Składniki :
- 2 ziemniaki
- 150 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- łyżka curry, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- płatki owsiane
- sezam
- olej do smażenia
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść na piure.
Ugotowaną soczewicę zmiksować a cebulę drobno pokroić.
Zmiksować w blenderze curry z kolendrą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę.
Dodać do cebuli przyprawy i smażyć 2 minuty.
Odstawić do przestygnięcia a następnie dodać do ziemniaków i wymieszać wszystko z soczewicą, utartym serem i mąkami.
Formować kotlety i obtaczać w płatkach i sezamie.
Smażyć z obu stron na złoto.