Składniki :

  • 6 ugotowanych małych ziemniaków i zagniecionych z odrobiną masła na piure
  • 10 dużych pieczarek
  • kubek namoczonych przez noc suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Na maśle z odrobiną oleju wysmażyć drobno posiekane cebule z pieczarkami, namoczonymi posiekanymi grzybami i czosnkiem i ostudzić. Ziemniaki po zagnieceniu na piure i ostudzeniu połączyć z jajkami, dodać przyprawy, usmażoną cebulę z grzybami, pietruszkę, mięso i całość dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować klasyczne kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron na oleju. Podawać do sałatek.