Składniki :
- 6 ugotowanych małych ziemniaków i zagniecionych z odrobiną masła na piure
- 10 dużych pieczarek
- kubek namoczonych przez noc suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 0,3 kg mielonej wieprzowiny
- bułka tarta
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Wykonanie :
Na maśle z odrobiną oleju wysmażyć drobno posiekane cebule z pieczarkami, namoczonymi posiekanymi grzybami i czosnkiem i ostudzić. Ziemniaki po zagnieceniu na piure i ostudzeniu połączyć z jajkami, dodać przyprawy, usmażoną cebulę z grzybami, pietruszkę, mięso i całość dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować klasyczne kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron na oleju. Podawać do sałatek.