Składniki :
- 0,7 kg mielonego mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula utarta na tarce i usmażona na łyżeczce masła
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka namoczona w rosole drobiowym lub warzywnym
- sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek
- 1 łyżka masła
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
Wykonanie :
Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, czosnek, przyprawy, jajko, zagniecione lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki i usmażoną cebulę. Formować małe kuleczki i smażyć na maśle na rumiano z każdej strony. Pulpeciki włożyć po usmażeniu do naczynia żaroodpornego, zalać ulubionym sosem [może być pieczeniowy, pieczarkowy lub gorgonzola] i zapiec razem by mięso przeszło sosem i nieco zmiękło. Podawać z piure ziemniaczanym.