Składniki :

  • 0,7 kg mielonego mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula utarta na tarce i usmażona na łyżeczce masła
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka namoczona w rosole drobiowym lub warzywnym
  • sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki

Wykonanie :

Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, czosnek, przyprawy, jajko, zagniecione lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki i usmażoną cebulę. Formować małe kuleczki i smażyć na maśle na rumiano z każdej strony. Pulpeciki włożyć po usmażeniu do naczynia żaroodpornego, zalać ulubionym sosem [może być pieczeniowy, pieczarkowy lub gorgonzola] i zapiec razem by mięso przeszło sosem i nieco zmiękło. Podawać z piure ziemniaczanym.