Składniki :
- 2l drobiowego rosołu przecedzonego przez gęste sitko lub wywar warzywny
- 2 duże brokuły (mogą być też mrożone)
- duże opakowanie sera pleśniowego gorgonzola
- 1 serek pleśniowy typu brie
- sól, pieprz
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 biała cebula
- oliwa z chili
- 1 świeże habanero
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć posiekane drobno ziemniaki z czosnkiem, drobno posiekanym habanero i cebulą, podlać rosołem i ugotować a następnie zblendować na gładki krem. Dodać resztę rosołu, podzielone na różyczki brokuły i gotować na małym ogniu z dodatkiem przypraw tak długo, aż brokuły się całkowicie rozgotują. Zmiksować ponownie zupę i dodać posiekane drobno sery pleśniowe. Gotować kilka minut by sery zaczęły się rozpuszczać i podawać z czosnkowymi grzankami.