Składniki :

  • 2l drobiowego rosołu przecedzonego przez gęste sitko lub wywar warzywny
  • 2 duże brokuły (mogą być też mrożone)
  • duże opakowanie sera pleśniowego gorgonzola
  • 1 serek pleśniowy typu brie
  • sól, pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 biała cebula
  • oliwa z chili
  • 1 świeże habanero

Wykonanie :

Na maśle z oliwą usmażyć posiekane drobno ziemniaki z czosnkiem, drobno posiekanym habanero i cebulą, podlać rosołem i ugotować a następnie zblendować na gładki krem. Dodać resztę rosołu, podzielone na różyczki brokuły i gotować na małym ogniu z dodatkiem przypraw tak długo, aż brokuły się całkowicie rozgotują. Zmiksować ponownie zupę i dodać posiekane drobno sery pleśniowe. Gotować kilka minut by sery zaczęły się rozpuszczać i podawać z czosnkowymi grzankami.