Składniki :

  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży brokuł [najlepiej świeży ale mrożony też się nadaje]
  • 1 mały por [3/4 części poza całkiem zielonymi liśćmi]
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz [ziele angielskie, liście laurowe wedle uznania – nie jest to dodatek konieczny bo bazę zupy stanowi rosół, który wcześniej był gotowany z przyprawami, ale jeśli dodamy te przyprawy – pamiętajmy o ich usunięciu przed miksowaniem warzyw]
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łyżka masła [opcjonalnie, ja nie dodałam]
  • rosół domowy, przecedzony

Wykonanie :

Na początku należy przygotować wszystkie warzywa, pokroić i zalać rosołem w takiej ilości, by zakrył warzywa.
Brokuły rozdzielamy na mniejsze kawałki i gotujemy w oddzielnym garnku.
Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do całkowitej miękkości.
Miksujemy brokuły razem z rosołem w którym się gotowały i odstawiamy na bok.
To samo robimy z ugotowaną resztą warzyw.
Łączymy zmiksowaną pulpę warzywną ze zmiksowanymi brokułami i gotujemy razem na wolnym ogniu kilka minut.
W razie, gdyby krem był zbyt gęsty można go podlać rosołem lub wodą.
Doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy pietruszkę i koperek i od razu podajemy.
12