Składniki :
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duży brokuł [najlepiej świeży ale mrożony też się nadaje]
- 1 mały por [3/4 części poza całkiem zielonymi liśćmi]
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz [ziele angielskie, liście laurowe wedle uznania – nie jest to dodatek konieczny bo bazę zupy stanowi rosół, który wcześniej był gotowany z przyprawami, ale jeśli dodamy te przyprawy – pamiętajmy o ich usunięciu przed miksowaniem warzyw]
- natka pietruszki
- koperek
- łyżka masła [opcjonalnie, ja nie dodałam]
- rosół domowy, przecedzony
Wykonanie :
Na początku należy przygotować wszystkie warzywa, pokroić i zalać rosołem w takiej ilości, by zakrył warzywa.
Brokuły rozdzielamy na mniejsze kawałki i gotujemy w oddzielnym garnku.
Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do całkowitej miękkości.
Miksujemy brokuły razem z rosołem w którym się gotowały i odstawiamy na bok.
To samo robimy z ugotowaną resztą warzyw.
Łączymy zmiksowaną pulpę warzywną ze zmiksowanymi brokułami i gotujemy razem na wolnym ogniu kilka minut.
W razie, gdyby krem był zbyt gęsty można go podlać rosołem lub wodą.
Doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy pietruszkę i koperek i od razu podajemy.