Składniki :
- 2 brokuły
- 4l rosołu drobiowego
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże ziemniaki
- sól, pieprz
- pistacje do podania – posiekane
- grzanki czosnkowe do podania
- 1 por
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka oleju z dyni do podania
Wykonanie :
Zagotować rosół, dodać pokrojone ziemniaki, brokuły, pora, czosnek, szpinak i gotować na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać mascarpone, usmażoną na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, pokruszony ser i gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać w miseczkach posypane pistacjami i polane olejem z dyni z grzankami czosnkowymi.