• 2 brokuły
  • 4l rosołu drobiowego
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • sól, pieprz
  • pistacje do podania – posiekane
  • grzanki czosnkowe do podania
  • 1 por
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka oleju z dyni do podania

Zagotować rosół, dodać pokrojone ziemniaki, brokuły, pora, czosnek, szpinak i gotować na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać mascarpone, usmażoną na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, pokruszony ser i gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać w miseczkach posypane pistacjami i polane olejem z dyni z grzankami czosnkowymi.