Składniki :
- 1 duży kalafior świeży lub mrożony
- 1 marchew
- 2 średnie ziemniaki
- 1/4 małego selera
- por – biała część i fragment zielonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- woda do rozcieńczenia kremu do pożądanej gęstości
- sól, pieprz
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka lubczyku
Wykonanie :
Warzywa pokroić w drobne kawałki a następnie smażyć na maśle z przyprawami cały czas mieszając aż znacznie zmiękną. Po tym czasie lekko podlać wodą i zmiksować na gładki krem. Dodać zieleninę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut by warzywa całkowicie się rozgotowały. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Jeśli krem jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go przegotowaną wodą do takiej gęstości na jakiej nam zależy. Zupę można przyprawić kostką rosołową lub zamiast wody użyć rosołu z kury ub wywaru warzywnego.