Składniki :

  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • opakowanie średnich krewetek [można dla urozmaicenia użyć również mniejszych i znacznie dużych dla dekoracji jeśli zupa jest dla gości]
  • 2l bulionu drobiowego [klasycznego rosołu]
  • szklanka śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • dowolna zielenina do podania – natka lub koperek

Wykonanie :

Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, krewetki, cytrynę, sól i pieprz i smażyć krótko by krewetki tylko się zaróżowiły. W przecedzonym rosole ugotować kalafiora a następnie dodając śmietankę zupę zmiksować na gładki krem. Dodać usmażone krewetki z sokami z patelni, dodać posiekaną zieleninę, zagotować krótko, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku i ponownie zagotować krótko. Zupę podawać do czosnkowych grzanek tak, by w każdej porcji znajdowała się taka sama ilość i rozmiar krewetek.