Składniki :
- 1 duży kalafior
- 1 cebula
- opakowanie średnich krewetek [można dla urozmaicenia użyć również mniejszych i znacznie dużych dla dekoracji jeśli zupa jest dla gości]
- 2l bulionu drobiowego [klasycznego rosołu]
- szklanka śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- dowolna zielenina do podania – natka lub koperek
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, krewetki, cytrynę, sól i pieprz i smażyć krótko by krewetki tylko się zaróżowiły. W przecedzonym rosole ugotować kalafiora a następnie dodając śmietankę zupę zmiksować na gładki krem. Dodać usmażone krewetki z sokami z patelni, dodać posiekaną zieleninę, zagotować krótko, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku i ponownie zagotować krótko. Zupę podawać do czosnkowych grzanek tak, by w każdej porcji znajdowała się taka sama ilość i rozmiar krewetek.