Składniki :
- 2 opakowania delikatnego w smaku serka pleśniowego
- około 1kg małych pieczarek
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka śmietanki 30%
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3l rosołu drobiowego [ekspresowego ugotowanego na samych skrzydełkach z kurczaka z klasycznymi warzywami i przyprawami jak do pełnoprawnego rosołu]
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 serek topiony śmietankowy
- 2 pory [tylko białe części]
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i pieczarkami z dodatkiem soli i pieprzu. Rosół przecedzić i dodać pokrojone pory i ziemniaki i ugotować całość do miękkości. Dodać usmażone pieczarki i całość zblendować na gładki krem. Dodać pokrojone drobno serki pleśniowe, śmietankę, wino, serek topiony rozdrobniony by łatwiej się rozpuścił i gotować co jakiś czas mieszając. Następnie ponownie krótko zblendować całość, doprawić do smaku wedle gustu, dodać posiekaną natkę i podawać z grzankami czosnkowymi.