Składniki :

  • 2 opakowania delikatnego w smaku serka pleśniowego
  • około 1kg małych pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3l rosołu drobiowego [ekspresowego ugotowanego na samych skrzydełkach z kurczaka z klasycznymi warzywami i przyprawami jak do pełnoprawnego rosołu]
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 2 pory [tylko białe części]
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i pieczarkami z dodatkiem soli i pieprzu. Rosół przecedzić i dodać pokrojone pory i ziemniaki i ugotować całość do miękkości. Dodać usmażone pieczarki i całość zblendować na gładki krem. Dodać pokrojone drobno serki pleśniowe, śmietankę, wino, serek topiony rozdrobniony by łatwiej się rozpuścił i gotować co jakiś czas mieszając. Następnie ponownie krótko zblendować całość, doprawić do smaku wedle gustu, dodać posiekaną natkę i podawać z grzankami czosnkowymi.