Składniki :
- 4 duże pomidory
- sok pomidorowy z kartonu lub passata pomidorowa
- 3 duże pomarańcze
- skórka z pomarańczy [bez albedo]
- 1 mała marchewka
- 2 małe ziemniaki
- 2 małe cebule
- 2 duże jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 4 żółte papryki
- 2l bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego [do wyboru]
- sól, pieprz
Wykonanie :
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, jabłka obrać. Do garnka z rosołem/bulionem dodać sok pomidorowy, przyprawy, pomidory, jabłka, pomarańcze, skórkę z pomarańczy, marchew, ziemniaki, cebule, czosnek i papryki. Całość gotować 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie [szczególnie ziemniaki]. Zupę na koniec zblendować, gotować jeszcze 5 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.