Składniki :

  • 4 duże pomidory
  • sok pomidorowy z kartonu lub passata pomidorowa
  • 3 duże pomarańcze
  • skórka z pomarańczy [bez albedo]
  • 1 mała marchewka
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2 duże jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 żółte papryki
  • 2l bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego [do wyboru]
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, jabłka obrać. Do garnka z rosołem/bulionem dodać sok pomidorowy, przyprawy, pomidory, jabłka, pomarańcze, skórkę z pomarańczy, marchew, ziemniaki, cebule, czosnek i papryki. Całość gotować 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie [szczególnie ziemniaki]. Zupę na koniec zblendować, gotować jeszcze 5 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.