Składniki :
- 1 duży seler
- 1 pietruszka
- skrzydełka z kurczaka lub korpus
- 1 duży brokuł
- jogurt naturalny
- pieczywo tostowe lub inne na grzanki
- 1 ząbek czosnku
- olej
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie :
Seler i pietruszkę pokroić w średnią kostkę, zalać wodą, osolić, dodać skrzydełka/korpus i gotować do całkowitej miękkości mięsa i warzyw.
Mięso wyjąć a wywar zmiksować.
Całość dodatkowo doprawić, dodać posiekanego brokuła i gotować aż zmięknie.
Ponownie zmiksować całość.
Zaciągnąć jogurtem, dodać łyżeczkę masła i podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Pieczywo pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z masłem i przeciśniętym czosnkiem na rumiano.
Gorącą zupę podawać z grzankami.