Składniki :

  • 1 duży seler
  • 1 pietruszka
  • skrzydełka z kurczaka lub korpus
  • 1 duży brokuł
  • jogurt naturalny
  • pieczywo tostowe lub inne na grzanki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Seler i pietruszkę pokroić w średnią kostkę, zalać wodą, osolić, dodać skrzydełka/korpus i gotować do całkowitej miękkości mięsa i warzyw.
Mięso wyjąć a wywar zmiksować.
Całość dodatkowo doprawić, dodać posiekanego brokuła i gotować aż zmięknie.
Ponownie zmiksować całość.
Zaciągnąć jogurtem, dodać łyżeczkę masła i podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Pieczywo pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z masłem i przeciśniętym czosnkiem na rumiano.
Gorącą zupę podawać z grzankami.