Składniki :
- 1 duży seler korzeniowy
- kilka gałązek selera korzeniowego – nać
- kilka gałązek lubczyku
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 małych marchewek
- 3 pietruszki
- 2 pory [białe i po kawałku zielonej części]
- 2 główki czosnku
- 3l wody
- sól, pieprz, łyżeczka jarzynki bio
- czubata łyżka mascarpone
- duży serek topiony śmietankowy
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki razem z zieleniną i z dodatkiem całego czosnku, przypraw gotować aż warzywa zaczną się rozpadać. Całość zblenderować na gładki krem z dodatkiem mascarpone, serka topionego i masła, doprawić do smaku i rozrzedzić wodą jeśli krem wyszedł zbyt gęsty a następnie zagotować. Ponownie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić przed podaniem.