Składniki :

  • 1 duży seler korzeniowy
  • kilka gałązek selera korzeniowego – nać
  • kilka gałązek lubczyku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 małych marchewek
  • 3 pietruszki
  • 2 pory [białe i po kawałku zielonej części]
  • 2 główki czosnku
  • 3l wody
  • sól, pieprz, łyżeczka jarzynki bio
  • czubata łyżka mascarpone
  • duży serek topiony śmietankowy
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki razem z zieleniną i z dodatkiem całego czosnku, przypraw gotować aż warzywa zaczną się rozpadać. Całość zblenderować na gładki krem z dodatkiem mascarpone, serka topionego i masła, doprawić do smaku i rozrzedzić wodą jeśli krem wyszedł zbyt gęsty a następnie zagotować. Ponownie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić przed podaniem.