Składniki :
- 1 łyżka oliwy
- 2 pory – białe części i fragment zielonej
- 1 duża biała cebula
- słoik białych szparagów
- sól, pieprz
- bulion warzywny – bardzo mocny na dużej ilości warzyw, odparowany o 1/3 (ilość bulionu wykorzystanego do kremu zależy od pożądanej gęstości zupy jaką chcemy uzyskać)
- pietruszki, czosnek i seler z gotowania bulionu
- 5 ząbków czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka soku cytrynowego do doprawienia
- szklanka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na oliwie podsmażyć posiekane pory, cebulę, czosnek, podlać winem i bulionem, dodać przyprawy i dusić całość 20 minut. Dodać warzywa z gotowania bulionu, szparagi i gotować kolejne 20 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, ocenić gęstość, podlać bulionem jeśli jest zbyt gęsta, doprawić do smaku, dodać sok z cytryny i posiekaną zieleninę.