Składniki :

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pory – białe części i fragment zielonej
  • 1 duża biała cebula
  • słoik białych szparagów
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny – bardzo mocny na dużej ilości warzyw, odparowany o 1/3 (ilość bulionu wykorzystanego do kremu zależy od pożądanej gęstości zupy jaką chcemy uzyskać)
  • pietruszki, czosnek i seler z gotowania bulionu
  • 5 ząbków czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka soku cytrynowego do doprawienia
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na oliwie podsmażyć posiekane pory, cebulę, czosnek, podlać winem i bulionem, dodać przyprawy i dusić całość 20 minut. Dodać warzywa z gotowania bulionu, szparagi i gotować kolejne 20 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, ocenić gęstość, podlać bulionem jeśli jest zbyt gęsta, doprawić do smaku, dodać sok z cytryny i posiekaną zieleninę.