Składniki :
- 1 mała marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały biały kawałek pora
- natka pietruszki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka masła
- kilka małych pieczarek
- 1 mała cebulka
- woda lub rosół [przecedzony] jako baza kremu
Wykonanie :
Warzywa ugotować do całkowitej miękkości w wodzie lub rosole i zmiksować na krem.
Doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.
Pieczarki utrzeć na tarce tak cienko jak zielonego ogórka na mizerię i usmażyć na maśle razem z drobno posiekaną cebulą.
Dodać do kremu, chwilę razem gotować, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać.
Gęstość kremu można kontrolować dolewając więcej lub mniej wody lub rosołu.