Składniki :

  • 1 mała marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały biały kawałek pora
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka masła
  • kilka małych pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • woda lub rosół [przecedzony] jako baza kremu

Wykonanie :

Warzywa ugotować do całkowitej miękkości w wodzie lub rosole i zmiksować na krem.
Doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.
Pieczarki utrzeć na tarce tak cienko jak zielonego ogórka na mizerię i usmażyć na maśle razem z drobno posiekaną cebulą.
Dodać do kremu, chwilę razem gotować, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać.
Gęstość kremu można kontrolować dolewając więcej lub mniej wody lub rosołu.