Składniki :

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średnie cukinie lub 4 małe [większe należy wydrążyć a mniejsze – o ile mają maleńkie pestki – zostawić całe]
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn [byłoby najlepiej], oregano, majeranek
  • czubata łyżka masła
  • domowa wegeta -> Domowa wegeta warzywna by Penelope [pomysł zapożyczony od skutecznie tv] 
  • ewentualnie dla chętnych kostki rosołowe kupne [polecam jednak zrobić własną wegetę do słoiczków]
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka lubczyku [bulion, magi]
  • ok. 15 cm kawałek kiełbasy swojskiej [dobrej jakości] lub boczku albo nawet kurczaka [mięso jest dowolne ale kiełbasa dodaje odpowiedniego aromatu i smaku całej zupie]

Wykonanie :

Do garnka wlać 6-7 kubków wody, dodać 4 łyżki domowej wegety i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie na dużej patelni na maśle smażyć pokrojone w kostkę 2 ziemniaki z cukinią, cebulą i czosnkiem, dodać trochę soli i pieprzu oraz wszystkie suszone zioła i posiekany rozmaryn.
Smażyć około 15 minut cały czas mieszając.
Usmażone warzywa dodać do garnka z wodą i gotować do całkowitej miękkości.
W razie potrzeby dolać wody.
Ilość wody zależy od tego jak bardzo gęstą lub rzadką chcemy mieć zupę.
Na tej samej patelni usmażyć na rumiano bardzo drobno posiekaną kiełbasę.
Świeżą zieleninę drobno posiekać.
Ugotowane warzywa zmiksować na gładki krem.
Dodać pokrojone w małą kostkę pozostałe 2 ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Na koniec do zupy dodać usmażoną kiełbasę i posiekaną zieleninę.
Doprawić do smaku w razie potrzeby.
img_20160908_134927_hdrimg_20160908_134958_hdr