Składniki :
- 2l rosołu drobiowego odcedzonego z warzyw i przypraw
- mała kapusta włoska lub pół dużej
- 1 mały brokuł
- 1 ser pleśniowy gorgonzola
- 1 ser pleśniowy camembert
- kilka plasterków wędzonego surowego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego na rumiane skwarki
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na wytopionym tłuszczu po boczku
- pęczek koperku
- sól, pieprz, jarzynka
Wykonanie :
Do zagotowanego rosołu dodać posiekaną kapustę i podzielonego na różyczki brokuła i gotować aż warzywa mocno się ugotują. Zmiksować całość na krem, doprawić, dodać pokrojone sery pleśniowe zostawiając część do przybrania w miseczkach. Gotować krem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać usmażoną cebulę i boczek i posiekany koperek. Zupę gotować około 15 minut, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać z pokrojonym serem pleśniowym na wierzchu.