Składniki :

  • 2l rosołu drobiowego odcedzonego z warzyw i przypraw
  • mała kapusta włoska lub pół dużej
  • 1 mały brokuł
  • 1 ser pleśniowy gorgonzola
  • 1 ser pleśniowy camembert
  • kilka plasterków wędzonego surowego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego na rumiane skwarki
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na wytopionym tłuszczu po boczku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, jarzynka

Wykonanie :

Do zagotowanego rosołu dodać posiekaną kapustę i podzielonego na różyczki brokuła i gotować aż warzywa mocno się ugotują. Zmiksować całość na krem, doprawić, dodać pokrojone sery pleśniowe zostawiając część do przybrania w miseczkach. Gotować krem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać usmażoną cebulę i boczek i posiekany koperek. Zupę gotować około 15 minut, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać z pokrojonym serem pleśniowym na wierzchu.