Składniki :

  • 3 udka z kurczaka
  • włoszczyzna rosołowa + przyprawy
  • śmietanka kremówka
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na udkach z włoszczyzną i przyprawami ugotować klasyczny rosół a następnie go przecedzić. Udka po ugotowaniu obrać z mięsa i zmiksować z kilkoma łyżkami rosołu na gładki krem. Dodać kremówkę, mąkę i żółtka i ponownie zmiksować by masa stała się jeszcze bardziej kremowa. Rosół przyprawić do smaku solą i pieprzem by był wyrazisty w smaku, dodać posiekaną natkę i na maleńkim ogniu podgrzewać i cały czas mieszając rosół wlewać cienkim strumyczkiem masę mięsno-jajeczną do rosołu. Podgrzewać rosół kilka minut a następnie od razu podawać z makaronem.