Składniki :

  • – 1 kg pieczarek
  • – mała włoszczyzna
  • – 1 duży ziemniak
  • – 1 średnia cebula
  • – oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • – 100 ml jogurtu naturalnego
  • – kostka rosołowa (dowolna wedle uznania)
  • – sól i pieprz (lub własny zestaw przypraw)

Wykonanie :

Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por i części zielone pietruszki i selera) i ziemniaka (wszystko pokrojone) zalać 2,5 – 3 litrami wody, gotować 20 – 30 minut . Posiekać cebulę, pieczarki w plasterki i dusić na oliwie . Pod koniec przyprawić . Dodać do zupy i dodać kostkę rosołową . Dodać jogurt . Przestudzić zupę i zmmiksować na krem . Przed zmiksowaniem wyłowić zielone częsci włoszczyzny (selera i natkę pietruszki) . Na koniec ewentualnie ponownie przyprawić do smaku .