Składniki :
- – 1 kg pieczarek
- – mała włoszczyzna
- – 1 duży ziemniak
- – 1 średnia cebula
- – oliwa z oliwek (1 łyżka)
- – 100 ml jogurtu naturalnego
- – kostka rosołowa (dowolna wedle uznania)
- – sól i pieprz (lub własny zestaw przypraw)
Wykonanie :
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por i części zielone pietruszki i selera) i ziemniaka (wszystko pokrojone) zalać 2,5 – 3 litrami wody, gotować 20 – 30 minut . Posiekać cebulę, pieczarki w plasterki i dusić na oliwie . Pod koniec przyprawić . Dodać do zupy i dodać kostkę rosołową . Dodać jogurt . Przestudzić zupę i zmmiksować na krem . Przed zmiksowaniem wyłowić zielone częsci włoszczyzny (selera i natkę pietruszki) . Na koniec ewentualnie ponownie przyprawić do smaku .
Przepis super, palce lizac ! :))